Sneeuwwandeltrektocht vanuit het Binntal


8 daagse sneeuwwandelreis langs bemande en onbemande hutten


Unieke trektocht langs bemande én onbemande hutten en een herberg op de grens van Zwitserland en Italië. Het geďsoleerde Binntal ligt in het kanton Wallis. Het dal staat bekend om zijn enorme rijkdom aan mineralen.

De trekking start vanuit het plaatsje Binn in Zwitserland. Tijdens de derde wandeldag steken we de grens met Italië over om uiteindelijk na zes dagen weer terug te keren in Binn. Een pittige trekking die qua comfort per dag verschilt: de ene dag smelten we zelf sneeuw om mee te koken en slapen we in een Matratzenlager, de volgende dag kunnen we weer heerlijk genieten van een warme douche, een fijn diner en een goed glas wijn.

Aan de zuidrand van de Alpen ligt het doodlopende ‘Binntal’. Bekend om zijn mineralen is dit dal vooral bekend in de zomer. Vanuit een familiepension lopen wij naar de onbemande Binntalhut om van daaruit een prachtige ronde te maken om de 3-duizenders die de grens tussen Zwitserland en Italië vormen.Over de accommodatie

Juist de combinatie met een familiepension, bemande berghutten en een onbemande hut in Zwitserland en Italië maakt deze reis zo bijzonder. Van eenvoudig tot verrassend comfortabel, van hoog naar laag: we maken kennis met de Alpen en de gastvrijheid van de mensen.


Over de maaltijden

De maaltijden in de Binntalhut dragen en maken we zelf. De dagen dat we in het pension en de hutten overnachten, genieten we van diner en ontbijt. Je zorgt zelf voor je lunch (kan je bestellen in de hut) en de ‘tussendoortjes’ die je nodig hebt.


Programma

1 | zaterdag

Vandaag reizen we op eigen gelegenheid naar Binn in de Zwitserse Alpen. Aan het einde van de dag ontmoeten we elkaar voor het diner in Pension Albrun, gelegen op 1400 meter.
Overnachting: Pension Albrun

2 | zondag

We vertrekken voor deze trektocht vanaf de laatste parkeerplaats in het Binntal. Langs de beek lopen we omhoog door de lariksbossen op weg naar de hut. Onderweg genieten we van het prachtige uitzicht over de kom waar de hut ligt, onze eerste onbemande hut gedurende deze tocht. ’s Avonds maken we ons zelf meegebrachte eten klaar. Moe maar voldaan zoeken we aan het einde van de dag ons matrasje op in de lagers.
Lengte: 9 km / duur: 5 uur / 850 m stijgen.
Overnachting: SAC hut Binntal


3 | maandag

Vandaag gaan we een prachtige tour rondom de hut maken. Onderweg duiken we in de sneeuw, maken een sneeuwbivak, oefenen met het gebruik van een lawinepieps en genieten van een kop warme chocolademelk in de hut.
Lengte: 6 km / duur: 6 uur / 300 m stijgen en dalen
Overnachting: SAC hut Binntal4 | dinsdag

Na een korte stijging in oostelijke richting, steken we de grens met Italië over. We dalen af naar 2220 meter terwijl we door indrukwekkende massieven lopen en stijgen daarna naar de Scatta Minoa op 2599 meter. Terwijl we richting de rifugio lopen, zien we mogelijk gemzen of steenbokken die dit gebied bewonen. Het laatste stuk van de tocht lopen we over het dik bevroren Lago Vannino. Vannacht slapen we op eenvoudige kamers in de hut.
Lengte: 8 km / duur: 7 uur / 650 m stijgen, 850 m dalen
Overnachting: Rifugio Margaroli


5 | woensdag

Dalend genieten we van het prachtige, smalle dal waarin de Torrente Vannino zich naar beneden kronkelt. Daar waar de beek zich in het Val Formazza verder een weg naar beneden zoekt, gaan wij richting het laatste dorp van het dal, Riale. In de smaakvol ingerichte herberg Locanda Walser genieten we van een heerlijk menu met mooie wijnen. ’s Avonds slapen we in uitstekende bedden op tweepersoonskamers.
Lengte: 9 km / duur: 6 uur / 250 m stijgen, 670 m dalen
Overnachting: Locanda Walser


6 | donderdag

Op weg naar de hoogste slaapplaats van de reis: Rifugio Claudio e Bruno. In de ochtend voelt het nog koud aan terwijl we langzaam stijgen naar de Bättelmatt, een alm die omringd wordt door 3000-ers. Aan het einde slaan we linksaf richting het zuidwesten en stijgen tot aan het Lago del Sabbione op 2464 meter. Diagonaal steken we het bevroren meer over en stijgen de laatste 250 meter naar Rifugio Claudio e Bruno: het venijn zit ‘m in de staart. Slapen doen we in deze sfeervolle Italiaanse berghut.
Lengte: 11 km / duur: 8 uur / 950 m stijgen, 70 m dalen
Overnachting:  Rifugio Claudio e Bruno7 | vrijdag

Vroeg in de ochtend maken we ons op om de zonsopgang mee te maken terwijl we onderweg zijn naar het hoogste punt van de reis: Punte d’Arbola, op 3235 meter. Bovenaan heb je, bij helder weer, rondom uitzicht op alle hoge pieken van de westelijke Alpen. Via het Hochsandjoch dalen we af richting het Binntal. Met enig geluk zien we beneden in het dal de krokussen al opkomen en lopen we het laatste deel langs het kronkelende riviertje de Binn.
Lengte: 13 km / duur: 8 uur / 550 m stijgen, 1350 m dalen
Overnachting: Pension Albrun


8 | zaterdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van het prachtige Binntal en van elkaar. De terugreis gaat van start, hopelijk nagenietend van een spectaculaire week op de grens van Zwitserland en Italië.

Prijsinformatie

tot 8 personen €1060 p.p.
bij 12 personen €985 p.p.


Deze reis vertrok op 17 maart 2018
Duur: 8 dagen
Prijs: vanaf €985

CONDITIE

 • Niveau: Uitdagend
 • Duur: 6 – 8 uur per dag
 • Omhoog: maximaal 950 meter
 • Omlaag: maximaal 1350 meter
 • Comfort: Comfortabel

INCLUSIEF

 • verblijf in pension & berghutten (5 nachten)
 • verblijf in onbemande berghut (2 nachten)
 • op basis van halfpension
 • lawine-uitrusting (ABS-Airbag, Pieps, schep en sonde) t.w.v. €160
 • Nederlandse International Mountain Leader & Wilderness First Responder

EXCLUSIEF

 • heen & terugreis
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (zoals drankjes in de hutten)
 • huur sneeuwschoenen €40 en wandelstokken €15

HANDIG