Achtdaagse sneeuwwandelreis in de Franse Ecrins


Sneeuwwandelen in de Hautes-Alpes vanuit luxe chalet Alpelune


Vanuit het fantastisch luxe en gemoedelijke Chalet Alpelune ontdekken we op sneeuwschoenen de bergen rondom Puy St Vincent. De uitzichten op de Ecrins, de Queyras en de Vallée du Durance laten je de echte bergenbeleving ervaren. In stilte struinen door de bossen met de vele dierensporen of klimmen naar een hoog punt. En elke dag uitstekend verzorgde maaltijden door de huiskok en ontspannen in de sauna op jacuzzi: vakantie!


De Durance kringelt vanaf de Montgenèvre 320km lang door het dal naar beneden. Bij Avignon stroomt ze in de Rhône en verder naar de Middellandse Zee. Vanaf Briançon liggen aan de zuidelijke oever de Écrins en aan de noordelijke oever de Queyras. Berggebieden van de zuidelijke Alpen met een complexe geologische samenstelling en bijzonder goed bewaarde flora&fauna. Dalen en kommen waar jaarlijks maar weinig mensen komen, bebouwing schaars is en dieren (zelfs wolven) al eeuwenlang hun habitat hebben. In een zijdal van de Vallée du Durance, komen de Gyr en de Onde samen in de Gyronde en stromen bij Argntière in de Durance. De naam van het pittoreske alpendorp verraadt de vroegere inkomstenbron. Tegenwoordig komen de meeste verdiensten uit het toerisme.

Vanuit het luxe chalet Alpelune, van de gastvrije Nederlanders Ilonka&Vincent en hun 3 kinderen, maken wij elke dag een sneeuwwandeltocht door de verstilde winterse natuur. In een lariksbos waar de sneeuw tussen de takken door op de grond kan vallen, struinen we over zelfgemaakte paadjes naar het ‘grote genieten’; over een besneeuwde rug stijgen we naar een plek waar we de Gyronde zien ontstaan en ons binnen handbereik van de beroemde Pelvoux wanen. Elke dag staat er ‘thuis’ een heerlijk diner klaar en kunnen we onze inspanningen belonen in de sauna, jacuzzi, de fijne huiskamer met open haard of lekker op je eigen bed met een goed boek. Als het diner geserveerd wordt, is de dag weer compleet en genieten we na van een heerlijke dag buiten.


Slapen

Op luxe ingerichte kamers met eigen toilet, douche en bij enkelen een bad.

Eten

De reis is op basis van volpension. Er wordt een heerlijk lokaal diner geserveerd, tijdens het ontbijt maak je zelf je lunchpakket klaar.

Programma

zaterdag

Heenreis van Nederland naar Frankrijk. Als je met het openbaar vervoer komt, word je opgehaald in l’Argentière-la-Bessée. Als je met eigen vervoer komt, ontmoeten wij je ’s avonds in Alpelune.
Duur treinreis Utrecht - l’Argentière: 12 uur. Afstand Utrecht - Puy St. Vincent: 1150 km. Circa 12 uur rijden.
Overnachting: Chalet Alpelune


1 | zondag

We stappen de deur uit, doen de sneeuwschoenen aan en zetten ‘het grote genieten’ aan. Langs het ‘sentier de canaux’ lopen we door de lariksbossen onze eerste kilometers. Het anders oneven pad is gladgestreken door de sneeuw en we kunnen rustig wennen aan de hoogte, buiten zijn en prachtige bergwereld. Bij Narreyroux genieten we van de meegebrachte lunch en de stilte van het dal. Bovenlangs lopen we weer terug richting Alpelune waar de sauna en jacuzzi aanstaan om de spieren te ontspannen.
Lengte: 10,5 km / duur: 5 uur / 500 m stijgen en dalen.
Overnachting: Chalet Alpelune2 | maandag

Achter Alpelune loopt een ‘koeienpaadje’ richting Col de Pousterle. Zigzaggend over de flanken boven Puy stijgen we op de sneeuwschoenen richting de col. Achterom kijkend zien we het indrukwekkend Vallée Blanche met daarboven de beroemde Mont Pelvoux (3946m). Dierensporen verraden de aanwezigheid van reeën, hazen en eekhoorntjes terwijl de verstilling in het bos langzaam doordringt. Bovenop Les Têtes (2040m) aangekomen kan je alle bergen zien, ronduit prachtig :-) Glijdend, rennend of met mooie lange passen lopen we weer naar beneden richting ‘thuis’.
Lengte: 11 km / duur: 6 uur / 650m stijgen, 650 m dalen.
Overnachting: Chalet Alpelune


3 | dinsdag

Als we langs het ‘sentier de canaux’ lopen, herkennen we de route van de eerste dag maar ook vallen de verschillen op: elke dag is anders in de bergen. Via Narreyroux steken we over naar de Crête de Reychard. Een majestueuze bergrug met prachtige oude lariksbomen. Niemand komt hier, alleen de sporen van gemzen laten zien dat er leven is. De lunch is op een prachtig balkonnetje met links en rechts stijle hellingen en indrukwekkend uitzicht op de Mont Pelvoux. Heerlijk afdalend in de diepe sneeuw verbazen we ons over het gemak waarmee dat gaat, en herinneren nog slechts de moeite die het kostte om boven te komen. Terug in Alpelune ploffen we op de bank en genieten van de heerlijke goutér en het knappend vuur in de open haard.
Lengte: 12 km / duur: 6 uur / 850m stijgen en dalen.
Overnachting: Chalet Alpelune4 | woensdag

Vandaag gaan we naar het dal waarvan we het einde al dagen in het vizier hebben. Na een transfer met de auto wandelen we op sneeuwschoenen via Dormillouse, waar ’s winters slechts 1 man woont, de stilte in. Midden tussen de bergreuzen in zijn wij maar klein. En toch geeft het een bijzonder rijk gevoel als je op eigen kracht in deze winterse natuur komt en om je heen kijkt. Als het lukt stijgen we tot Lac Palluel maar iets daarvoor zijn ook al prachtige plekken voor een lunch met uitzicht. Op de terugweg kunnen we even stoppen om met verbazing te zien hoe ijsklimmers in het dal van Freissinières boven ons tegen het harde ijs omhoog gaan. Natuurlijk staat ook vandaag ‘thuis’ alles weer voor ons klaar: wat een vakantie!
Lengte: 11 km / duur: 6 uur / 900m stijgen en dalen.
Overnachting: Chalet Alpelune5 | donderdag

Na een heerlijk ontbijt met heel veel lekkers, maken we ons op voor een ‘struindag’ door de bossen boven Puy St. Vincent. We stegen al eerder via het ‘koeienpaadje’ naar de Col de Pousterle maar vandaag voelt het veel minder zwaar. We hebben goed aan onze conditie gewerkt en zijn helemaal geacclimatiseerd, dat merken we! Struinend door het bos, kronkelend tussen de bomen net als de dierensporen die zeer talrijk zijn, voel je je net een pionier op weg naar ‘het onverwachte’. Nog een klein stukje via een ruggetje en dan … staan we weer bovenop een punt vanwaar we rondom uitzicht hebben: Tête d’Oreac. Wat een schitterende ervaring weer! Naar beneden is een groot feest en vol energie komen we weer terug in Alpelune om te genieten van de sauna en jacuzzi.
Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 650m stijgen en dalen.
Overnachting: Chalet Alpelune6 | vrijdag

Je bent in de buurt dus moet er geweest zijn: de Col d’Izoard. En in de winter is het er heel, heel erg mooi! We rijden naar Le Laus en lopen in een rustig tempo met lichte stijging op de sneeuwschoenen naar het einde van het dal. Een verborgen paadje, in de zomer een MTB-afdaling (!), leidt ons naar de immense kom boven de beroemde Col d’Izoard. We klimmen met een gestage tred tot de l’Arpelin op 2604 meter. En indrukwekkend landschap met vele besneeuwde toppen omringd ons. We staan ‘on top of the world’! We kennen inmiddels de lange passen die je door de sneeuw naar beneden kan maken. Glijdend en genietend gaat de afdaling weer verrassend snel en stappen we voldaan in de auto op weg naar de laatste avond in Alpelune.
Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 800m stijgen en dalen.
Overnachting: Chalet Alpelune


7 | zaterdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van het team van Alpelune en gaan weer terug richting Nederland.

Goed om te weten

Deze sneeuwwandelreis staat onder leiding van een ervaren sneeuwwandelgids die de bergen goed kent. Hij leert je het sneeuwwandelen en deelt kennis en kunde tijdens de tocht. De tochten in de bergen vereisen een dagelijkse beoordeling om de optimale route te bepalen. De dag-tot-dagbeschrijving is slechts een voorbeeld van hoe de week eruit kan zien en onder voorbehoud van weer- en andere omstandigheden. De beslissing over de toerenplanning ligt te allen tijde bij de reisleiding.

Verzekeringen

Als je deelneemt aan een reis van Sneeuwwandelen.com ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die wintersporten dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.

Materiaal en uitrusting

Je kunt een sneeuwwandeluitrusting via Sneeuwwandelen.com huren. Het ligt voor je klaar als je aankomt en je hoeft het niet mee terug te nemen naar Nederland. Het materiaal is van topmerken en verkeert in optimale staat. Gebruik van ABS Airbag-rugzak, lawinepieps, schep en sonde is inbegrepen.


Prijzen voor de huur per reis zijn

MSR sneeuwschoenen: €40,-
Black Diamond (verstelbare) wandelstokken: €15,-

Reis

Je reist van Nederland naar Argentière-la-Bessée in Frankrijk. Hier word je opgehaald door ons en naar Puy St Vincent gebracht. Je kunt je treinreis boeken bij www.treinreiswinkel.nl of www.nshispeed.nl. Ook wij kunnen de reis voor je boeken. Hiervoor wordt €35,- bij de reissom gerekend. Als je met eigen vervoer komt, raadpleeg dan je routeplanner voor beste route. Je kunt je auto bij Alpelune parkeren. Sneeuwkettingen zijn in de Alpenlanden verplicht wanneer de weersomstandigheden daar aanleiding toe zijn.

Prijsinformatie reis

tot en met 9 deelnemers €1025 p.p.
bij 11 deelnemers €990
bij 12 deelnemers €950


Deze reis vertrok op 13 januari 2018
Duur: 8 dagen
Prijs: vanaf €975

CONDITIE

 • Niveau: Sportief
 • Duur: 4 – 7 uur per dag
 • Omhoog: maximaal 900 meter
 • Omlaag: maximaal 1300 meter
 • Comfort: Zeer aangenaam

INCLUSIEF

 • verblijf in luxe chalet Alpelune (7 nachten)
 • op basis van volpension
 • lawine-uitrusting (ABS-Airbag, Pieps, schep en sonde) t.w.v. €160
 • gebruik sauna en jacuzzi
 • Nederlandse International Mountain Leader & Wilderness First Responder

EXCLUSIEF

 • heen & terugreis
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (zoals drankjes in de herberg)
 • huur sneeuwschoenen €40 en wandelstokken €15

HANDIG