Achtdaagse sneeuwwandeltrekking in de Beaufortain


Vergeten stukje Franse Alpen aan de zuidwestkant van de Mont Blanc


De Beaufortain. Op steenworp afstand van Annecy ligt het massief van deze trektocht. Vanuit het eeuwenoude dorpje Arêches verlaten we de bewoonde wereld voor winterse wildernis. Van hut naar hut trekkend komen we in het hart van het natuurpark. Gemzen en sneeuwhazen laten hun sporen na in de sneeuw en met een beetje geluk zien we steenarenden. Elke dag leren we de aspecten van ‘het gaan in winters landschap’ beter kennen. Groots genieten!

Eenmaal in de verlaten Beaufortain maken we tochten vanuit onbemande hutten, maken zelf het meegebrachte eten klaar op een houtkachel en smelten sneeuw voor het water. ‘s Avonds verstild de natuur en staan de sterren kraakhelder aan de hemel. Sneeuwwandelen op zijn mooist!Slapen

n de gîte op een zespersoonskamer; in de hutten op een gemeenschappelijke slaapplaats. Eten: in de gîte wordt een heerlijk lokaal diner geserveerd, het ontbijt is inbegrepen. Tijdens de trektocht nemen we eten mee in de rugzak. Zorgvuldig uitgerekende hoeveelheden zorgen ervoor dat we de verbruikte energie weer goed aanvullen.

Programma

1 | zaterdag

Heenreis van Nederland naar Frankrijk. Als je met eigen vervoer komt, ontmoeten wij je ’s avonds in de herberg. Kom je met openbaar vervoer dan reis je via Parijs naar Albertville. Daar ga je verder met de bus naar Arêche.
Duur treinreis Utrecht - Albertville: ca. 12 uur.
Afstand Utrecht - Arêches: 1050 km.; ca 10,5 uur rijden.
Overnachting: gîte d’etappe La Charmette

2 | zondag

Vanuit de gîte maken we een inlooptocht richting de Mont Mirantin (2460 meter). Eerst door de bossen en dan bereiken we de boomgrens rond 1800 meter.
Ongeveer 800 meter stijgen, 800 meter dalen en 10 km in 6 uur lopen.
Overnachting: gîte d’etappe La Charmett.


3 | maandag

Start van de vijfdaagse trektocht. We verlaten Arêches en gaan naar het zuiden. We stijgen geleidelijk naar de Cormet d’Arêches (2064 m) en dalen af naar de eerste hut, refuge de la Coire.
Ongeveer 750 meter stijgen, 100 meter dalen en 9 km in 5 uur lopen.
Overnachting: refuge de la Coire4 | dinsdag

Iedereen krijgt de gelegenheid een deel van de route voorop te lopen en het ‘sporen’ voor zijn rekening te nemen. Het doel is de Crêt du Rey (2633m.) zo dicht mogelijk te naderen. Terug in de hut maken we ons eigen eten klaar en genieten van het warme vuur.
Ongeveer 500 meter stijgen, 500 meter dalen en 9 km in 5 uur lopen.
Overnachting: refuge de la Coire


5 | woensdag

Op de zuidflank van de Croix du Berger starten we de dag op weg naar de volgende hut. Via het plateau van Brunnet gaan we richting de Col du Coin op 2398 meter hoogte. Rechts van ons, hoog boven het Lac d’Amour, torent de Pierra Menta (2714m.) uit. Wij klimmen via de noordelijke helling omhoog naar de Col du Bresson (2469 meter). Even verderop ligt de refuge de Presset (2514m).
Ongeveer 750 meter stijgen, 300 meter dalen en 8 km in 6 uur lopen.
Overnachting: refuge de Presset


6 | donderdag

Na dit bijzondere verblijf op 2500 meter wordt het tijd voor een lange afdaling. De hele dag sneeuwwandelen we met de Mont Blanc in het vizier naar beneden over een rug in het ‘Champ de Tir de la Combe de la Nueva’. Waarschijnlijk één van de mooiste afdalingen die je kunt beleven op sneeuwschoenen. We overnachten in de refuge du Plain de la Lai.
Ongeveer 250 meter stijgen, 850 meter dalen en 10 km in 6 uur lopen. Overnachting: refuge du Plan de la Lai

7 | vrijdag

Hoog boven het ‘Lac de Roselend’ maken we deze week compleet. Vanaf het meer lopen we op onze sneeuwschoenen omhoog voor de laatste col van dit sneeuwwandelavontuur. Op 2058 meter overzien we een groot deel van de route die we de afgelopen dagen hebben gelopen en dalen we af naar Arêche. We sluiten de reis af met een heerlijk lokaal diner en toasten met een welverdiende génepy.
Ongeveer 600 meter stijgen, 1150 meter dalen en 12,5 km in 7 uur lopen.
Overnachting: gîte d’etappe La Charmette


8 | zaterdag

Afscheid van deze vergeten hoek van de Franse Alpen: de Beaufortain. Na het ontbijt reis je terug naar Nederland.


Prijsinformatie

tot en met 8 personen: €1025 p.p.
9 - 10 personen: €955 p.p.

Materiaal en uitrusting

Je kunt een sneeuwwandeluitrusting via Sneeuwwandelen.com huren. Het ligt voor je klaar als je aankomt en je hoeft het niet mee terug te nemen naar Nederland. Het materiaal is van topmerken en verkeert in optimale staat. Gebruik van ABS-Airbag (50 liter), lawinepieps, scheppen en sondes is inbegrepen.

Prijzen voor de huur per reis zijn

MSR sneeuwschoenen: €40,- Black Diamond (verstelbare) wandelstokken: €15,-


Reis

Je reist van Nederland naar Albertville in Frankrijk. Vanuit daar kun je met de bus in Arêches komen. Je kunt je treinreis boeken bij www.treinreiswinkel.nl of www.nshispeed.nl. Ook Sneeuwwandelen.com kan de reis voor je boeken. Hiervoor wordt €35,- bij de reissom gerekend. Als je met eigen vervoer komt, reis je het beste via Basel, Genève naar Albertville en Arêches.


Deze reis vertrok op 10 februari 2018
Duur: 8 dagen
Prijs: vanaf €955

CONDITIE

 • Niveau: uitdagend
 • Duur: 5 – 7 uur per dag
 • Omhoog: maximaal 1000 meter
 • Omlaag: maximaal 1300 meter
 • Comfort: Eenvoudig

INCLUSIEF

 • verblijf in gite en onbemande hutten
 • op basis van halfpension
 • lawine-uitrusting (ABS-Airbag, Pieps, schep en sonde) t.w.v. €160
 • gebruik sauna
 • Nederlandse International Mountain Leader & Wilderness First Responder

EXCLUSIEF

 • heen & terugreis
 • verzekeringen
 • snacks voor onderweg: mueslirepen, noten, stuk oude kaas of worst e.d.
 • huur sneeuwschoenen €40 en wandelstokken €15

HANDIG