Sneeuwwandeltrektocht in Rätikonmassief


8-daagse sneeuwwandelreis in de Centraal-Oostelijke Alpen


In het oosten van Zwitserland ligt een middelhoog berggebied dat de grens vormt tussen de oostelijke en westelijke Alpen. We lopen vanuit St. Antönien naar het einde van het dal en richting de Sulzfluh, een machtige rotswand waarin vroeger vogelvrijverklaarden en draken zich schuilhielden. Regelmatig steken we de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk over en speuren over de kam naar de steenbokken die hier hun thuis hebben.


In onze rugzak zit alles om het ultieme vrijheidsgevoel te beleven: we koken op het op hout gestookte fornuis in het 'Winterraum' van de hut. Als de lucht helder is zie je miljoenen sterren, terwijl binnen de kachel brandt. Heel soms ontmoeten we een andere sneeuwwandelaar of toerskiër, maar meestal zijn we alleen. Na een week komen we terug in het Alpendorpje St. Antönien voor een sfeervolle avond in de Herberg Ascharina.


Vanuit het Zwitserse bergdorpje Ascharina trekken wij op sneeuwschoenen de Rätikon in. Een massief dat op de grens van Oostenrijk en Zwitserland de natuurlijke afbakening vormt. Van hut naar hut maken we een grandioze tocht door de sneeuw.

Een goede wandelconditie en bergwandelervaring is, gezien de te overbruggen hoogteverschillen en de aard van het terrein, aan te raden. Ervaring met sneeuwschoenwandelen niet.

Over de accommodatie

De authentieke en sfeervolle herberg Ascharina ligt in de kom Ascharina dat deel uitmaakt van het nabijgelegen St. Antšnien. Het voorste deel van de boerderij is woonhuis, het achterste deel is het onderkomen voor kleine groepen. Je hebt de beschikking over twee comfortabele badkamers, met bad en douche en drie toiletten. Wij starten en eindigen in de herberg onze reis.


Over de maaltijden

De maaltijden op de eerste en de laatste dag maken we samen in de herberg. Een beproefd menu staat garant voor een goed begin en een prachtige afsluiting. De dagen dat we in de hutten eten zullen we lichtgewicht maaltijden eten die we zelf meenemen. Je zorgt zelf voor je lunch en de tussendoortjes die je nodig hebt.


Programma

1 | Aankomst in Küblis en verplaatsing naar St. Antönien

Met de dagtrein vanuit Nederland naar Zwitserland. Op het kleine station van KŸblis staan wij te wachten om je naar St. Antönien te brengen. Kom je met eigen vervoer dank an je je auto bij de herberg parkeren. Kennismaking met elkaar bij het eerste diner.

2 | Kachel aan, we smelten de sneeuw in de Carschinahut

Als we het eten en de materialen verdeeld hebben, verlaten we de herberg en starten onze trektocht. Op weg naar de Carschineralm stijgen we over een weg en zien in de verte de Carschinahut al liggen. Als je naar het oosten kijkt zie je de indrukwekkende wanden van de Rätikon. Ondanks de zware rugzak is het een indrukwekkende dag. In de hut stoken we de kachel op, smelten sneeuw en genieten van onze maaltijd.
Lengte: 8 km / duur: 4-5 uur / 700 m klimmen en 100 meter dalen


3 | Over de grens naar de Tilisunahut

We laten de hut weer schoon achter en dalen aan de oostkant van de Sulzfluh af. In de richting van Gruoben zien we de grotten waar dieren en mensen zich in vroegere tijden konden verbergen. Je krijgt er het gevoel van dwalen door een grote kom. We steken de grens met Oostenrijk over en zien de Tilisunahut al liggen. Een prettige, warme hut.
Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 500 m klimmen en 600 m dalen

4 | De Oostenrijkse kant van de Rätikon

Vroeg uit de veren! Aan de Oostenrijkse kant van de Rätikon zie je langgerekte hellingen naar het noorden lopen. Daarboven zijn de sporen van vroegere gletsjers in het Karst zichtbaar. De Sulzfluh heeft daar prachtige stukken van. Als mogelijk gaan we naar de top van de Sulzfluh en dalen daarna af door Zum Rachen. Een afdaling tot in het bos, waar we het laatste stuk naar de Tilisunahut doorheen slingeren.
Lengte: 13 km / duur: 7-8 uur / 600 m klimmen en 1200 meter dalen


5 | Schweizer Tor

Vandaag sneeuwwandelen we parallel aan de grens. Langs het Schweizer Tor, met drie pittige stijgingen en met grote kans op het zien van gemzen. Een dag waarbij we ons alleen op de wereld wanen. Langs de Lünersee lopen we op weg naar de laatste klim van de dag op weg naar de Totalphut. Een plek waar je, wederom, ervaart wat het is om een onbemande hut, in de winter, op sneeuwschoenen aan te doen.
Lengte: 16 km / duur: 8 uur / 1000 m klimmen en 700 dalen

6 | Aan de voet van de machtige Schesaplana

Vanuit de Totalphut kunnen we de machtige Schesaplana (2965m.) goed zien. Wij zetten koers richting de Zwitserse grens en zien wat we de afgelopen dagen gelopen hebben. We steken de grens over en overnachten in het Winterraum van de Schesaplanahut.
Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 400 m klimmen en 900 dalen


7 | Kaasfondue, verhalen, wijn en witte bergen

We vertrekken vroeg en lopen naar het oosten toe. Op en neer wisselen elkaar af terwijl links de wanden van de Rätikon hoog boven ons uitrijzen. Op de laatste col staan plots verrassend dichtbij onze eerste overnachtingsplek: de Carschinahut. Met een veel lichtere rugzak dalen we af naar het eindpunt van onze sneeuwwandeltrektocht. En wanen ons nog even alleen... 's Avonds sluiten we de indrukwekkende week af en delen de verhalen en uitzichten nog een keer met elkaar. Bij een heerlijke kaasfondue heffen we het glas op een bijzondere ervaring in de witte Bergen.
Lengte: 17 km / duur: 8 uur / 700 m klimmen en 800 dalen


8 | Nagenieten in de trein of auto

Na het ontbijt word je naar het station in Küblis gebracht voor de treinreis terug naar Nederland.

Prijsinformatie reis

Tot 8 personen €1020 p.p.
Tot 10 personen €945 p.p.


Deze reis vertrok op 24 februari 2018
Duur: 8 dagen
Prijs: vanaf €945

CONDITIE

 • Niveau: Avontuurlijk
 • Duur: 6 – 8 uur per dag
 • Omhoog: maximaal 1100 meter
 • Omlaag: maximaal 1200 meter
 • Comfort: Eenvoudig

INCLUSIEF

 • verblijf in herberg (2 nachten)
 • op basis van halfpension
 • lawine-uitrusting (ABS-Airbag 55 liter, Pieps, schep en sonde) t.w.v. €160
 • gebruik sauna laatste avond
 • Nederlandse International Mountain Leader & Wilderness First Responder

EXCLUSIEF

 • heen & terugreis
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (zoals drankjes in de herberg)
 • huur sneeuwschoenen €40 en wandelstokken €15

HANDIG